За пета поредна година Националният осигурителен институт ще извърши автоматично преизчисляване

...
За пета поредна година Националният осигурителен институт ще извърши автоматично преизчисляване
Коментари Харесай

Преизчисляват служебно над 300 000 пенсии, колко отгоре ще получат хората?

За пета поредна година Националният застрахователен институт ще извърши автоматично преизчисляване на пенсиите на работещите пенсионери.

Това ще се случи от 1 април. Целта е да се добави в допълнение отработеното време, а размерите на отпуснатите им пенсии да се покачат. Служебното преизчисляване ще обхване над 300 000 пенсии. Това е облекчение за пенсионерите, защото се прави по служебна самодейност, без да е належащо лицата да подават заявки, посочи пред БНР Любомира Язаджиева, която оглавява Дирекция " Пенсии " в Национален осигурителен институт.

Взема се предвид допълнително положеният от лицата застрахователен стаж след пенсиониране или надлежно след последното преизчисляване на пенсията им с подобен стаж, уточни специалистът. Периодът, който се употребява за преизчисляване, е до края на миналата календарна година.

" На 1 април 2024-та  би трябвало да преизчислим със стаж, положен до края на 2023-та. "

Има обаче и друга опция, за която се налага да се подаде заявление – в случай че хората желаят това преизчисляване с изключение на с спомагателния стаж, да бъде и с осигурителния приход.

Това се прави, в случай че след пенсионирането си лицето е работило на по-висок застрахователен приход по отношение на този, въз основата на който е изчислена неговата пенсия.

" Това води до увеличение на самостоятелния коефициент, с който е изчислена пенсията и така се усилват два от детайлите в пенсионната формула – и продължителността на осигурителния стаж, и цената на осигурителния приход. "

Ако обаче се откри, че този приход не е задоволителен, с цел да докара до увеличение на самостоятелния коефициент, тогава пенсията му като по-благоприятно за него се преизчислява единствено с в допълнение положения застрахователен стаж след пенсионирането, разясни Любомира Язаджиева.

Ако лицето преди пенсионирането си е работило години наред на висок застрахователен приход, да вземем за пример сред междинния и оптималния, тогава е належащо да продължава да работи на висок приход, с цел да е удобно за него, добави тя.

В 3 града са преизчислени над 20 000 пенсии на работещи пенсионери – В София, където са над 66 000, както и в Пловдив и Варна. В два града – Бургас и Стара Загора, са преизчислени над 15 000 пенсии и в още 6 града – над 10 000.

Увеличенията не са доста основни, защото в някои случаи се прибавят малко месеци, изключително в интервалите с избори и присъединяване в изборни комисии се зачита за стаж.

" Има много пенсионери, които не усещат това нарастване, тъй като или действителният размер на тяхната пенсия е бил под минималния обезпечен месечен размер на пенсията за застрахователен стаж и възраст, или заради доста малко зачетен в допълнение положен стаж ", разяснява Любомира Язаджиева и дава образци: през април 2023 година сред 1 и 10 лв. повече са получили близо 89 000 пенсии, сред 10 и 20 лв. растеж е имало за 65 000 пенсии, а нарастване над 20 лв. са взели малко над 36 000 пенсионери.

Средно действителният месечен размер на преизчислените пенсии за предходната година е малко над 13 лв..
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР